Kalligram / Archívum / 1995 / IV. évf. 1995. szeptember / Kulturális folyóiratok bemutatkozása az Európai Kulturális Klubban

Kulturális folyóiratok bemutatkozása az Európai Kulturális Klubban

- th -  fordítása

A pozsonyi székhelyű Európai Kulturális Klub ez évi rendezvénysorozatát a közép-európai folyóiratok bemutatásának szentelte, mely sorozat a vártnál is nagyobb közönségsikernek örvend. A programsorozat legutóbbi találkozóján a pozsonyi Romboid (Mila Haugová, Pavel Vilikovský, Igor Hochel) és Fragment (Oleg Pastier, Jiří Olič), valamint a prágai Revolver revue (M. Spirit) és a vajdasági magyarok Veszprémben szerkesztett kulturális folyóiratának, az EX Symposionnak a képviselői (Bozsik Péter, Rajsli Emese) beszéltek lapjaik eszmeiségéről, terveikről, illetve a lapkiadással járó gondokról. Ezen a szlovák–cseh–magyar találkozón nagyon jól megmutatkozott, hogy a dezintegrációs politikai folyamatok ellenére, milyen sok közös elképzelés tartja egységben a közép-európai kulturális életet. Főként a közös vitában derült fény arra, hogy nem csak abban találhatók közös vonások, amiről beszélünk, hanem abban is, ahogyan mondjuk.

Figyelemre méltó volt Bozsik Péter hozzászólásában az a meggyőző erővel kifejtett gondolat, hogy az európai kultúra alapjait a közép-európai kultúrák képezik. Annak ellenére, hogy a háborúról, háborús tapasztalatairól beszélt, valamint az értelmiségiről, aki a balkáni háború erőszakos, kegyetlen és megalázó körülményei között a kulturális értékek és saját egzisztenciájának alapjait védelmezi, előadásában nem volt egy fikarcnyi pátosz sem. Talán ezért is váltott ki nagyobb érzelmi hatást, hiszen nem is akart több lenni személyes reflexiónál. A vajdasági magyaroknak ugyan rengeteg problémával kell szembesülniük, hogy folyóiratuk megjelenhessen, de adott számukra egy egészen ritka látásmód privilégiuma, amely megfosztja a dolgokat a mellékes összefüggésektől, s csak a lecsupaszított lényeget láttatja. Az a tény, hogy az európai kulturális hagyomány továbbéltetésének gondolata még ezek után sem vesztett vonzásából, ösztönzően hat számunkra is, akik sokkal békésebb körülmények között élhetünk.

Szembeötlő volt az is, hogy Bozsik Péter éppen Danilo Kiš kapcsán beszélt az európaiság gondolatáról, hiszen a pozsonyi Fragment legutóbbi számában több Danilo Kiš-írás is olvasható, illetve a folyóirat könyvkiadója a közeljövőben jelenteti meg az író Halottak enciklopédiája című novellásgyűjteményének szlovák fordítását.