Kalligram / Archívum / 1996 / V. évf. 1996. április – Éneklő Borz / Milyen a közérzeted?

Milyen a közérzeted?

interaktív

# Belsőkivándorló – leltár:

postaládakulcs, számítógépkulcs, bejárati ajtó

kulcsa (alsó + felső), határidőnapló, régi

képeslapok, egy toll, golyóstoll, írópapír,

folyóiratok, könyvek, fénymásolt lapok,

videokazetta, öngyújtó (kérésre tüzet), használt

buszjegyek (vészhelyzetre), öntapadós

üzenőcédulák, olló, scotch (plakátolni), floppy

disk, telefonkártya

#   Ezért teréz őérte étkez közte körte körét érte

rétek érkéz őzért kéret közért érző örzét érzet

körzet ezökért: KÖZÉRZET

#    

#   NYELV-(EL)HETŐ-E A KÉP-(LET)ES

                 

Egy szerdán, könyvek lapozgatása közben Bárki rábukkanhatna a képre:

                         

A fényképen ebben a pillanatban nyár van, a nap delelőre hág, tikkasztó a meleg, szikkasztó a forróság, látszólag mozdulatlan a lég.

Amint Bárki is rápillant, a fényképen átsuhan a szél. Amolyan szellőcske. Enyhén meglengeti a faágakat, a lányok, asszonyok haját, felborzolja a férfiak szakállát, meglibbenti az öregek ruháját, megcsiklandozza a gyerekek arcát, és minden, ami lehet még ilyenkor.

Estére felhők gyűlnek össze a kép bal felső sarkában. Hamarosan zuhogni kezd valami langyos eső. Végig csurog az öregek fején, meggyűlik a lányok, asszonyok hajában, megtisztítja a gyerekek arcát, ránehezedik a férfiak arcára és ruhájára.

Csütörtök hajnalra mindenki harmatos. Csak délutánra szikkadnak meg teljesen a ruháik, és a szél megint ott motoz a hajukban.

Pénteken és szombaton nincs eső; vasárnap egy sereg vadlúd száll el a fejük felett, de még a gyerekek sem hallják meg. A hétfői szélroham felfújja a jobb szélén álló férfi kalapját, ezért szerda estére már barnulni kezd kopasz fején a bőr; kalapja ott fekszik néhány méterre a lábától.

Két év múlva a bal oldalon álló öregember eltűnik. A földön fekszik. Az asszonyok haja, a férfiak szakálla és a gyerekek megnőttek. Az első sorban balról a második szék összecsuklott, az öregasszony a földön ül. Az apa, aki kezét a fia fejére tette, most már csak a vállát éri el. A közepén álló asszony már nem tudja lányát az ölében tartani. Minden, ami fehér volt, szürkülni kezd, és minden, ami fekete volt, kifehéredik. Így továbbra is minden fekete-fehér marad.