Kalligram / Archívum / 2004 / XIII. évf. 2004. július–augusztus / Zsebtükör

Zsebtükör

A szerkesztő kérdéseire REZEDA KÁZMÉR válaszol

 

Miért éppen egy Krúdy-hős nevén írsz?

Egyelőre nem áll módomban felfedni valós nevem. Mért is tenném? A szövegek önmagukért valók, az ember nem transzparens, hogy örökre hordja a szövegeit. Rezeda Kázmér neve igazi csemege, melegséget áraszt szerte, rózsaszínű és fahéjillatú, kacskaringós és dekoratív: minden, ami szecessziós, mára kissé meglangyult.

Az alteregó tehát csupán maszk?

A versek közvetlen tapasztalatok montázsszerűen előadott válfajai. Rezeda nem csak maszk, ő én vagyok, a másolatom, noha nincs igazolványa, olvasójegye, de a név ugyanazt a funkciót tölti be most is, mint általában. Nem érdekel a szerepjáték: ez mind autentikus élmény, a maszk szót még e rejtőzködés ellenére is elutasítom.

Elég rejtélyesek a címeid...

Mintha egy reklámszöveg körözne körbe-körbe a kivetítőn, ám az anyag behatárolná a szöveget, s nem látszana mindig teljesen minden szögből. Folyamatos mozgás, körkörös haladás (van ilyen?), rendszertelenség a rendszerben.

Miért épp József Attilát parodizálod?

Nem őt, a szövegét, József Attila nem érdekes, a szövege él és mozog. Inkább a forma dallamossága ihletett, meg persze egy jelentős kaland az emlegetett lett fiúval...