Kalligram / Archívum / 2005 / XIV. évf. 2005. május–június / Zsebtükör

Zsebtükör

A szerkesztő kérdéseire CSÁNYI VILMOS válaszol

 

Milyen szerepet tölt be a csoda a mai ember életében?

Szerintem a csoda egy társadalmi-kulturális konstrukció, aminek éppen leszálló ága van, de bármikor újra fontos lehet.

Tudomány és misztika valóban ennyire szöges ellentétben áll egymással?

A tudománynak megvannak a maga saját korlátai. Nem tud minden kérdést megválaszolni, de amire választ ad, az bizonyosan valamilyen gyakorlati problémával kapcsolatos, ettől ég a villany, mennek az autók, ettől hat az inzulin. Egyszeri eseményeket, amelyeknek nincsenek vaskos következményeik, a tudomány nem tud kezelni. A korrekt álláspont az, hogy ha csoda történne az kívül esne a tudomány hatókörén. Mi a csoda definíciója? Bármi is ez, kívül esik a tudomány értelmezési tartományain. A hit kérdései nem tartoznak a tudományra, de a tudomány megoldásai sem érintik különösebben a hit világát. Az ember világának a hit és a tudomány két jól elkülöníthető része. Ha van Isten, az teremthette az embert, de akkor a teremtés konkrét mechanizmusa az evolúció. Aki hisz annak számára a konkrét mechanizmus érdektelen. A tudomány csak a mechanizmust képes felderíteni. Értelmet, szándékot, intelligenciát a „teremtéshez” nem tudunk rendelni, nincsen erre utaló adatunk. De ki lehet olyan nagyképű, hogy azt állítja, mindent ismerünk már?

Milyen értelmezési lehetőségeket lehet belelátni a Dunán való misztikus átkelésbe?

Ha egy elképzelt történetben csoda történik, akkor annak meg kell történnie még akkor is, ha a tudomány ezen a virtuális szinten sem tud vele mit kezdeni. A tudomány profanizálja a csodát, megfosztja szakrális méltóságától, de nemlétét nem tudja bizonyítani. A csodában való hit meghatározó eleme az ember azon törekvésének, hogy fontossá tegye és meghaladja önmagát.

Mit jelent Csányi Vilmos számára a Duna?

Életem nagy részét a fővárosban töltöttem, közvetlen környezetem meghatározó eleme ez a folyó. Számomra érzelmi élmény átkelni a Dunán, amit pedig szinte naponta megteszek. Mitikus esemény, amelynek érzelmi töltete gyermekkoromban horgonyzódott le. Pesten élek, a víz elválaszt és összeköt Budával, Buda a vízen túl van, más világ. Ha nem lenne Duna, én is egy egészen más ember lennék.